« Ju mindre reklamkänsla desto effektivare Viral Marketing | Main | Bloggen som alla företag önskar pratade om dem »

januari 05, 2005

Den till synes outtömliga kraften för ineffektiv webbmarknadsföring kämpar vidare

Internetanvändare är innerligt trötta på att bombarderas med irrelevanta och påträngade annonser via pop-ups och pop-unders (interstitials) när de besöker webbsajter. Enligt en färsk Nielsen Norman Groups-rapport anser 95% av internetanvändare att pop-ups är någon som påverkar dem negativt när de använder webben. Men eftersom webben är en pull-kanal som sätter surfaren högst upp på maktpyramiden  är det däremot i slutändan surfaren - och hans medhjälpare webbläsaren - som sätter agendan. Och på den verkar inte pop-ups finnas högt upp.

Internet World skriver i dag att tack vare webbläsare som FireFox och Opera stoppas, enligt annonsteknologiföretaget Adtechs egna mätningar, 49% av alla pop-ups som förmedlas av företaget.

Det borde sända en signal framförallt till annonsörer men också tjänsteleverantörer av pop-ups att dagens kunder inte accepterar irrelevant massreklam på webben - och att de har makten att stoppa den. Annonsörer och tjänsteleverantörer bör arbeta smartare och erbjuda relevant och efterfrågad reklam. Om det är någon plats man kan lyckas med detta är det just på webben.

Det har tyvärr inte alla förstått - ännu. Internet World skriver också att Adtech lanserat en ny tjänst, kallad "layers", som fungerar som pop-ups men använder en annan teknik och därför inte kan blockeras av webbläsarna. Suck!

Tror någon på allvar att detta är ett framgångskoncept för att vinna konsumenters förtroende och effektivisera företags marknadskommunikation? Det lär inte dröja länge tills det dyker upp lösningar som stoppar även dessa "layers". Dessutom kanske man som annonsör ska fundera på om de människor som använder webbläsare med blockeringsfunktion verkligen kommer att bli mer eller mindre positivt inställda gentemot de företag som bryter sig igenom den spärr de aktivt använder för att slippa irrelevant reklam.

januari 5, 2005 | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83421656c53ef00d83458a44b69e2

Listed below are links to weblogs that reference Den till synes outtömliga kraften för ineffektiv webbmarknadsföring kämpar vidare:

» Sluta störa dina webbesökare from Info:Nytt
Konsumenterna har gjort sitt val - vi vill inte ha annonser via pop-ups eller andra störande metoder. Ändå fortsätter många webbplatser att pracka på oss dem. [Read More]

Tracked on 5 jan 2005 23.11.03

Comments