« Är Jan Gradvall Sveriges främste marknadsföringsjournalist? | Main | Permission Marketing »

januari 26, 2005

Rushkoffs viktiga dokumentär om marknadsföring

Tack vare Dagens Medias intervju med Douglas Rushkoff blev jag påmind om att se färdigt på hans dokumentär, The Persuaders, om marknadsföring i USA. Och tur var det - för det är en mycket intressant och välgjord dokumentär.

Rushkoff tar oss med på en resa genom marknadsföringsvärlden. Den har en i grunden kritisk hållning till marknadsföring i allmänhet och till massreklam i synnerhet. Men han tar även upp de risker som finns med den marknadsföring vi har sett växa fram de senaste åren med alltmer nischade och segmenterade kampanjer.

Vi får följa marknadsföringens utveckling från massreklamens gulddagar till dagens experimenterande med mikrosegmentering och avancerad användning av kunddata.

Förutom att vara en välgjord dokumentär om marknadsföring är filmen också kryddad med intressanta intervjuer - och minnesvärda citat och uttryck:

"Where will this advertising arms race lead?" (Douglas Rushkoff)

"Pseudo-spirital marketing" (Naomi Klein)

"Broadcast ads in a narrowcast world" (Peter Swire)

Det är inte helt lätt att komma på lika slagkraftiga uttryck på svenska ... ;-)

Rushskoffs slutsats om "the persuaders" överlåter jag till er att själva se. PBS har lagt ut hela dokumentären på sin hemsida.

Denna dokumentär borde vara obligatorisk för alla marknadschefer ... och marknadsföringsstudenter!

januari 26, 2005 | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83421656c53ef00d834222b8953ef

Listed below are links to weblogs that reference Rushkoffs viktiga dokumentär om marknadsföring:

» Mer infarkt from Researcher
Filmen "Reklaminfarkt"/"The Persuaders" är omdiskuterad. andreasson diskuterar den. JKL Bloggör detsamma. Durnikblog gör det både här och här. Självklart diskuteras filmen också på Bold. [Read More]

Tracked on 23 mar 2005 00.40.44

» Meningen med Reklaminfarkt? from Skolmarknad
SvT visade häromveckan den intressanta "Dokumentären" Reklaminfarkt, eller som den heter i original "The Persuaders" som också finns att beskåda i sin helhet på PBS webbplats (tack till Durnikblog för tipset). I vanlig ordning är det en otroligt dålig ... [Read More]

Tracked on 3 apr 2005 01.52.55

Comments