« Trendum köper BuzzMetrics | Main | Mikromedier effektiviserar Word of Mouth »

oktober 02, 2005

En QritisQ granskning av Seth Godin (och annat inom marknadsföring)

Det här är bra. Nästan för bra för att vara sant. Varför? Därför att det här är precis vad jag gått och önskat mig men inte förväntat mig att få höra.

QritiQ är en podcast om marknadsföring. Alltså inget speciellt i sig. Däremot är innehållet något utöver det vi är vana med. QritiQ behandlar ämnet marknadsföring på ett seriöst och konstruktivt sätt – här slipper vi såväl hajp som floskler. Denna målsättning toppas med gedigen akademisk tyngd. Helt enkelt något jag inte stött på i radio/podcast-världen hittills.

Det här är min uppfattning efter att ha lyssnat på första programmet. Jag är rätt säker på att QritiQs egen målsättning är att ta diskussionen om ämnet marknadsföring till en högre nivå. Antagligen är de själva trötta på den journalistik som i dag nästan enbart fokuserar på reklambranschen. Jag tycker att de har lyckats träffa rätt redan i första programmet.

QritiQs kärntrupp består av akademikerna/konsulterna Richard Gatarski, Ola Feurst, Anders Lundkvist och Stig G. Johansson. Enligt QritiQs hemsida kommer dessa herrar, ibland med gäster, att diskutera olika aspekter av marknadsföring.

Inte nog med att jag är såld på programmets upplägg. De väljer dessutom att diskutera Seth Godins bok All Marketers Are Liars i första programmet. Om honom – och hans idéer – har jag många åsikter. Det är bra med en kritisk granskning av Seth Godin. Godin är dagens okrönte konung inom marknadsföring i USA. Jag som själv började arbeta i USA anser att Seth Godin betytt mer för utveckling av dagens marknadsföring än någon annan person. Även om jag inte håller med qritiqerna i allt vad de har att säga om boken betyder det inte att jag tycker Seth Godin är helt felfri (bara nästan … ;-). Och det har dessa herrar visat i samtalet kring boken.

QritiQ efterfrågar kritik. Här får ni två förslag:

  1. Korta ner programmets längd. Jag tycker att podcasts ofta är alldeles för långa. Antigen blir de långtråkiga och innehåller alldeles för mycket utfyllnad eller så hinner jag inte lyssna färdigt (under morgonpendlingen) och glömmer sen bort programmet (när hundra andra mer intressanta saker dykt upp). Personligen kan jag göra ett undantag för ert program men jag är rädda att andra inte gör det. Ifall inte 15-20 minuter räcker till för ett ämne tycker jag det är bättre med en serie program än ett allt för långt avsnitt.
  2. Var tydligare med vem ni vänder er till. Marknadsförare bör verkligen lyssna på QritiQ. Det är för lite analys i marknadsföringsjournalistiken och ert program hjälper till att råda bot på det. Med tanke på hur ni har valt att definiera vilka som gör QritiQ ("av akademiker") tycker jag att ni ska vara tydliga med att programmet riktar sig till såväl akademiker som praktiker. Jag tror det finns en risk att QritiQ kan uppfattas som ett akademiskt projekt och det hoppas jag inte är syftet.

Nu väntar jag med spänning på QritiQ #2 … och #3 och #4 och ..!

oktober 2, 2005 | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83421656c53ef00d835553fcf69e2

Listed below are links to weblogs that reference En QritisQ granskning av Seth Godin (och annat inom marknadsföring):

Comments