« oktober 2005 | Main | december 2005 »

november 30, 2005

Praktiska tips (via e-post) om Word of Mouth

WOMMA har lanserat WOMBAT BLOG (Word Of Mouth BAsic Training Blog) som är en blogg/podcast som fokuserar på konkreta tips och råd inom ämnet Word of Mouth.

Något jag uppskattar med WOMBAT BLOG är att man kan välja att prenumerera på blogginläggen via RSS eller e-post. Ett utmärkt drag som jag tror kommer hjälpa WOMMA att nå fler mottagare och inte bara de personer som använder RSS. E-post är det mest använda verktyget på Internet - något som ibland glöms bort i dessa RSS/podcast-tider.

Saxat från det nyhetsbrev som damp ner i mitt e-postlåda i dag:

  • How-To #1: Dealing with Negative Word of Mouth. 5 Tips from Ketchum's Paul Rand
  • How-To #2: Generating and Using CGM. 5 Tips from Intelliseek's Pete Blackshaw 
  • This Week's WOMBAT Podcast: Jackie Huba on Creating Customer Evangelists

Besök WOMBAT BLOG och prenumerera via e-post eller läs inläggen med din RSS-läsare.

november 30, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

november 27, 2005

In Ikea we (dis-)trust ...

Appropå det här med konsumentgenererad media så tipsar Fredrik Wackå om hur olika konsumenter - som sedan väljer att blogga om det - kan uppfatta Ikea och dess produkter.

Läs om två engelskspråkiga bloggar som representerar väldigt olika uppfattningar om ett och samma varumärke i Fredriks inlägg IKEA älskas och hatas i bloggar.

november 27, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

november 22, 2005

Konversera med dina kunder

"I en värld med tusentals varumärken och reklambudskap bryr sig ingen längre om traditionell reklam. Lösningen är att konversera med kunderna via bloggar. Det är bloggentreprenören Loïc Le Meurs budskap på Bloggforum 3 i lördags."

[Källa: Uppkopplat.se - "Alla företag måste blogga"]

Urban Lindstedt har skrivit en mycket bra sammanfattning av Loïc Le Meurs presentation Don't you feel the corporate world is changing? (OBS! stor pdf-fil) som han gav vid lördagens Bloggforum i Stockholm. Om du missade Loïcs presentation och vill ha en gedigen sammanfattning ska du genast bege dig hit på Urbans blogg Uppkopplat.se.

Loïc Le Meur är Six Aparts representant i Europa och jag använder deras hostingtjänst Typepad för att driva den här bloggen.

november 22, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

november 21, 2005

Drucker om marknadsföring

Johan Jansson påminner oss om att Peter Drucker inte enbart bör bli ihågkommen för sina insatser på management-området. Drucker intresserade sig också för marknadsföring. Läs Johans inlägg som bl.a. länkar till en läsvärd hyllningsartikel skriven av diverse profiler vid the Wharton School.

Även Stefan Engeseth bidrar till att lyfta fram Druckers roll som tänkare inom marknadsföring. Stefan citerar från en av de föreläsningar som Drucker höll sitt sista år i livet vid vilken han närvarade:

"Behaviour speaks much louder than words"

Hur ironiskt det än låter är det ju precis det som företag behöver tänka på för att skapa en grogrund för Word of Mouth och Permission Marketing! Och förresten, var går egentligen gränsen mellan management och marknadsföring?
 

november 21, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

november 14, 2005

Samband mellan WOM och ökade intäkter i LSE-studie

Walter Carl har läst WOM-rapporten "Advocacy Drives Growth", skriven av forskare vid LSE (London School of Economics and Political Science).

Jag har bara läst sammanfattningen av rapporten men Carl har sammanställt några av de, enligt honom, viktigaste punkterna på sin blogg. Bl.a. menar han att rapporten bidrar med viktig information till WOM-forskningen eftersom den visar på ett samband mellan (positiv) Word of Mouth och ökade intäkter för företag.

Läs hela rapporten här (pdf) och läs Walter Carls sammanfattning av rapporten här.

november 14, 2005 | Permalink | Comments (2) | TrackBack

november 09, 2005

Permission Marketing och Word of Mouth på Sime-konferensen

Jag är nyss hemkommen från dag 1 av Sime, internetkonferensen som har legat i dvala sedan 1999.

Efter första dagens slut kan jag konstatera att det har sagt mycket intressanta och vettiga saker.

Jag tror inte att jag på en dag hört så många talare nämna - direkt eller indirekt - att makten på Internet har och håller på att flyttas från företaget till konsumenten. Permission Marketing och Word of Mouth kom upp med jämna mellanrum.

Exempelvis pratade Rikard Steiber på Xlent Strategy om vikten av att fråga webbesökare om deras kontaktinformation för att kunna initiera en konversation med dem. Arvid Axland på Pool pratade om Permission Marketing och hur effektivt det har varit för en av deras kunder. Internetpionjären Mahesh Murhty pratade mycket och passionerat om Word of Mouth. Bland annat påpekade han att några de starkaste varumärkena på Internet knappt lagt en krona på traditionell marknadsföring utan fokuserat på att få kunderna att marknadsföra åt dem.

Allt detta gjorde att jag nästan glömde bort såväl förkylning som den lättare feber jag dragit med under dagen. Nu är det jag som loggar ut för att hämta krafter för morgondagens sessioner och fest!

Förresten, om du befinner dig på Sime-konferensen i morgon så leta gärna rätt på mig. Jag vill mer än gärna diskutera Permission Marketing, WOM och annat intressant inom marknadsföring med dig! (Så här ser jag ut ifall du vill få tag på mig)

november 9, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

november 04, 2005

Dumt att försöka lura sina bundsförvanter

En fallstudie hur ett företag inte ska agera när de försöker få en blogg att skriva om deras produkter:

Adrants rapporterar om hur ett spelföretag/deras pr-byrå via flera olika e-postmeddelanden "tipsat" bloggen Joystiq, som skriver om dataspel, om ett kommande spel som går att få som demo-skiva (typ) i en stor butikkedja. Det är bara det att företaget utgav sig för att vara vanliga läsare av bloggen. De skickade tips till redaktören med påhittade namn och e-postadresser.

Spelföretaget/deras pr-byrå förbisåg en sak. Det är enkelt att se vem som är den riktiga avsändaren genom att studera IP-adressen. Och detta gjorde såklart Joystiq när de började misstänka att de inkommande mejlen inte kom från vanliga läsare. Och sedan skrev de inlägget Hello sleazy buzz marketers! We’ve got your number för alla deras läsare att ta del av ...

Adrants avslutar sitt inlägg på följande vis:

"It's hard to grasp the mindset of some marketers who, facing a media landscape with more enthusiast and niche sites willing to gush at length about particular topics like never before, would stoop to such clandestine stealth methods when these sites are just dying to gush forth endlessly about their area of expertise. Clearly, some marketers remain clueless about weblogs, fan sites, or whatever name you want to slap on this whole new genre of consumer generated media. Wake up and smell the blog, marketers!"

Läs hela inlägget från Adrants här.

november 4, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

november 03, 2005

Så kan ditt företag agera på konsumentgenererad media

I tisdags ställde jag frågan hur företag ska bemöta konsumenter som skriver om dem och deras produkter. Samma dag publicerade ClickZ Pete Blackshaws artikel How to Act on Consumer-Generated Media. Vilken tajming!

I artikeln låter Pete oss ta del av tolv av de 101 förslag om hur företag bemöter konsumentgenererad media som han snart ska publicera i sin bok "101 Ways to Act on Consumer-Generated Media".

Pete avslutar artikeln i offensiv anda:

"No more excuses. CGM is everywhere, and growing. Carpe diem!"

 

november 3, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

november 01, 2005

Företaget från dokumentären The Persuaders kastar in handduken

I januari tipsade jag om det sevärda dokumentären the Persuaders (som senare fick den svenska översättningen Reklaminfarkt när den visades på svensk tv).

Deltas lågprisbolag Song var ett av de företag vi fick följa i dokumentären. Nu har de kastat in handduken. Seth Godin (där jag hittade artikellänken) och Laura Ries har några läsvärda kommentarer om debaklet.

november 1, 2005 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

När konsumenten rapporterar

Det växer fram allt fler webbsidor - främst i form av bloggar - där personer skriver om företag som de älskar eller hatar. Låt oss kalla dessa webbsidor för konsumentgenererad media (efter Pete Blackshaws term consumer-generated media). Så småningom kommer ljud och rörliga bilder antagligen att bli vanliga inslag. Det här är alltså innehåll om företag och deras produkter som skapas av personer som inte har någon formell anknytning till företaget som omskrivs. Det här är något som företag måste vänja sig vid – och lära sig att hantera.

Här är några exempel på konsumentgenererad media om stora företag:

McChronicles (om McDonald's)
Barq’s root beer (om drycken med samma namn från Coca Cola Company)
The Disney Blog (om allt möjligt som kommer från The Walt Disney Company)   

[Via: Church of the Customer]

En av de mer intressanta frågorna utifrån ett affärs- och marknadsföringsperspektiv är hur företag ska bemöta (eller helt avstå från att bemöta) såväl positiv som negativ konsumentgenererad media. Om detta finns all anledning att skriva mer om framöver.

november 1, 2005 | Permalink | Comments (2) | TrackBack