« Hur får du både kvalitet och kvantitet när du frågar om samtycke? | Main | En bredare definition av marknadsföring »

juni 12, 2008

Ett personligt paradigmskifte

De senaste månaderna har lusten att skriva inlägg på den här sajten inte infunnit sig. Däremot har intresset att läsa om ny marknadsföring varit lika stort som vanligt. Det finns så mycket intressant att ta del av att det är omöjligt att komma ens i närheten av utmattning.

Det här är i sig inte speciellt intressant. Däremot har sättet som jag "konsumerar" Internet drastiskt förändrats - och det på ett sätt som jag inte trodde var möjligt i vintras, när förutsättningarna för mitt nya internetbeteende ändrades. Och det är litet mer intressant.

Nytt jobb (well, inte så värst nytt...) med helt annan inriktning än tidigare, utökad familj (...inte heller purfärskt) och längre pendlingsväg till jobbet gjorde sammantaget att jag helt enkelt inte längre har lika mycket - konventionell - tid att spendera på internet och marknadsföring. Skulle min konsumtion fortsätta som tidigare behövdes bättre möjligheter att använda Internet: större flexibilitet och bättre uppkopplingsmöjligheter, när som helst och var som helst.

Lösningen blev, som för alla andra dessa dagar, internetaccess via hsdpa ("turbo-3g") men i kombination med en kraftfull mobil/smartphone (Nokia E90). Tanken var att mobilen skulle komplettera familjens internetabbonemang/laptop, men den har nu blivit min primära accesspunkt. Kombinationen fungerar mycket bättre än jag vågat hoppas. I dag uppskattar jag att 60-70 % av mitt internetanvändande som privatperson sker via mobilen; och säkert 80-90 % när det gäller att hålla mig uppdaterad på marknadsföringsområdet.

Att mitt beteende skulle ändras så drastiskt på 6-8 månader var oväntat. Lika oväntat är hur kraftigt det påverkat mitt användarmönster.

Här följer tre exempel på hur mitt internetanvändande förändrats tack vare ett skifte från "stationärt" surfande till mobilsurfande:

  1. Fokuserat användande av webben: Jag är i dag, i jämförelse med mitt surfande via en bärbar dator, mycket mer målfokuserad och spontansurfar i princip aldrig. Ett skäl till detta är att jag nästan helt baserar mitt användande på prenumerationsbaserade tjänster (se 3.) och att det fortfarande finns för stora begränsningar (hårdvara/mjukvara) med mobilen för att jag ska vilja slökolla på Youtube eller gå in på någon alltför tungrodd sajt. Dessutom erbjuder mitt mikrosurfande (se 2.) inte stort utrymme för oplanerat (icke tidsoptimerat) användande. Det innebär bland mycket annat att jag är betydligt svårare att komma åt för ett företag som genom traditionell webbreklam försöker skaffa nya kunder
  2. Mikrosurfande: Tack vare enkelheten att på någon sekund vara uppkopplad via mobilen (jämför med att dra igång den bärbara...) och att den finns med mig hela tiden använder jag webben nästan hur ofta som helst nu, men i korta intervaller. Mikrosurfande - någon minut här och där - har gjort att Internet nu är något som används på bussen, kaffepausen, t-banan, hissen ....ja, nästan överallt. Det betyder bland annat att jag mer än tidigare föredrar kort, kärnfullt och relevant innehåll
  3. Prenumerationsbaserad information regerar: RSS och e-post är ett måste för mitt fokuserade mikrosurfande. Jag behöver ha en lösning för att hela tiden få "min" utvalda information bekvämt serverad när jag knäpper igång webbuppkopplingnen. Och detta utan att aktivt behöva leta mig tillbaka till en webbsida. Jag vill bara få den information jag själv bett om. Med mobilen som accesspunkt regerar därför också Permission Marketing - ödslar du min korta stund online med irrelevanta och oönskade budskap blir jag riktigt irriterad. Av min totala lästid på mobila webben går säkert 90% till mina RSS-flöden och mejl. Det företag som vill bygga en relation når mig där

Några osorterade övriga noteringar/erfarenheter/funderingar:

  • Mobilen är fortfarande det sekundära valet ifall den bärbara datorn står bredvid. Mobilen behöver bli än mer kraftfull för att få mig att välja mobilen i alla lägen. Dessutom finns det innebyggda nackdelar såsom storleken på skärmen för att mobilen helt kan överta allt stationärt surfande, tror jag
  • Inbyggt Wlan i mobilen är ett måste för den som inte har fastprisabbonemang. Wlan erbjuder också bättre hastighet på en sådan mobil som jag själv använder
  • Jag vill ha fler sajter som fungerar i alla fall hyffsat i avancerade mobiler. Mobil-versionerna känns onödiga när jag vet att min mobil klarar betydligt mer. Med en bra surfmobil som E90 lever användaren i dagsläget i en mellanvärld - många vanliga sajter är allt för tungrodda, samtidigt som deras mobila versionerna blir för enkla och tråkiga
  • Webbaserade tjänster/applikationer dominerar helt mitt mobila internetanvändande. Gmails basic html-version ersätter behovet av en pushmejl och Bloglines ersätter alla tidigare misslyckade försök med installerad RSS-läsare
  • Tänk vad mycket av dagens internetmarknadsföring som inte är anpassad för mig och mitt nya sätt att använda Internet. För att nå mig på nätet krävs i princip någon form av prenumerationsbaserad tjänst alternativt en så pass attraktiv (såväl innehålls- som användarmässigt) hemsida för att det ens ska komma i åtanke att läggas till bland bokmärkena (just nu färre än fem sajter)

Visst, det jag gått igenom är inte unikt och samtidigt har jag kanske ett användarbehov som inte motsvarar medelsvensson. Men för mig personligen har förändringen i sättet som jag nu konsumerar Internet varit otroligt spännande och stor – och jag bara kan föreställa mig vilka konsekvenser mobilsurfande kan få på internetstrategier när (om) en kritisk massa av användare framöver har sin primära internetuppkoppling via mobilen.

juni 12, 2008 | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d83421656c53ef00e5534e19ec8833

Listed below are links to weblogs that reference Ett personligt paradigmskifte:

Comments

Intressanta erfarenheter! Mikrosurfandet som du beskriver borde bli väldigt vanligt när priserna på avancerade mobiler sjunker. Och med tanke på hur snabbt priserna på teknikutrustning brukar rasa numera lär det inte dröja länge. Skriv gärna en ny rapportering om din internetkonsumtion om ett tag. Själv har jag fortfarande bara en simpel mobil, så det är intressant att få veta mer om mobilsurfande i praktiken.

Posted by: Lars Carlén | 13 jun 2008 13.32.17

Jag försöker bygga mina sajter och mina bloggteman och webbmallar så att de ska fungera lika bra i mobiltelefonens webbläsare som de gör på en vanlig dator. Om du som van mobilsurfare vill göra en liten insats så nämn gärna värdet av webbstandarder och enkel kodstruktur. Det är inte bara sökmotoroptimeringen som får gratisskjuts av validerad kod, det ökar chansen att sidan fungerar även i mobiltelefonens webbläsare!

Jag driver för övrigt en av mina bloggar helt från mobiltelefonen (en Nokia N73) enbart för att tvinga mig att lära mig bygga sajter som fungerar även i litet format, men utan speciella mobilversioner. Även för mig är mobilen sekundär fortfarande. Men om ett år, så... :) Besök gärna någon av de sajter som jag har byggt (exempelvis tjuvlyssnat.se, tjuvtittat.se eller andreasviklund.com) och säg vad du tycker, vad som fungerar bra i mobilen och vad som inte fungerar alls.

Posted by: Andreas | 15 jun 2008 03.07.09

Spännande och kul att du också upplevt en dramatisk beteendeförändring. Vi blir fler och fler som upplever denna övergång. Och jag instämmer i de flesta av dina synpunkter/noteringar/funderingar kring det nya "surfbeteendet".

Posted by: Morris Packer | 16 jun 2008 01.46.01

Hej och tack för kommentarerna!

Jag har skrivit ett litet uppföljningsinlägg, se ovan. Vill definitivt försöka skriva mer om detta under hösten. Gärna om några intressanta sajter som är optimerade för mobilsurf (alternativt extrem dåliga).

Posted by: Mattias Durnik | 17 jun 2008 00.02.19