« februari 2008 | Main | juli 2008 »

juni 22, 2008

Årets artiklar om Permission Marketing

Under våren och sommaren har det kommit ett gäng med läsvärda artiklar och inlägg som direkt eller indirekt berör Permission Marketing. För dig som är ny eller litet glömsk - så här definierar Seth Godin begreppet Permission Marketing (som han själv myntade för nu rätt så många år sedan):

    "Anticipated, personal and relevant messages delivered to people who actually want to get them"

Här är ett axplock av artiklar/inlägg:

3 Hidden Trends in 2008
Email checklist
Ambien(t) Interruption
Consumers Like Relevant Advertising, Dislike Data Mining
Reklamen för reklamen är årets självmål
'Permission Email' Appreciated, but a Good Chunk Ends up Junked
Users Redefine Even Permission Email as Spam
Email Opt-in, Opt-out Processes Not Quite There Yet
Get the "And" Out!  

juni 22, 2008 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

juni 17, 2008

E-post: efterfrågad och effektiv kanal

Med tanke på att det knappt förs någon debatt om e-postmarknadsföring i Sverige kan det vara lätt att tro att e-postkanalen inte är speciellt effektiv - eller populär. Förstörd av spam och oetiska massutskick, vill varken företag eller konsumenter veta av e-post. Men riktigt så enkelt är det såklart inte.

Ett antal rapporter som publicerats nyligen visar på olika sätt på motsatsen. Här följer några rapporter eller referat från undersökningar som visar på effektiviteten och efterfrågan på mejl:

E-post populäraste formen av kommunikation ("det populäraste kommunikationsredskapet på jobbet")
Retail Email Rendering Benchmark Study: ("if all marketers optimized their emails for image blocking, email’s ROI would jump to $52.69" (!))
E-Mail Marketing Still Works ("permission-based e-mail is great at getting consumers to buy")
Habeas 2008 study of consumer attitudes towards email and online interaction with businesses ("consumers prefer email as a primary method of communications in their personal and business capacities; they will continue to prefer email in the future")


juni 17, 2008 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

juni 16, 2008

Uppföljning på mobilsurfinlägget

Inlägget om mina till viss del nya surfvanor fick några kommentarer och länktips. Alltid trevligt när det blir reaktioner - litet extra skoj eftersom det var första inlägget på sajten på rätt så länge.

Under hösten hoppas jag kunna återkomma med några utvalda nedslag från mitt mobilsurfandet, men för att kunna få perspektiv på mitt eget användande skulle jag vilja lära mig mer om skillnaderna mellan olika mobiltelefoner och deras operativsystem/webbläsare. Allra helst skulle jag vilja göra några jämförelsetester mellan min telefon (Nokia E90), iPhone 3G och Sony Ericsson X1. Skicka gärna ett mejl om du har (eller snart ska införskaffa) någon av dessa telefoner och vill köra lite användartester!

juni 16, 2008 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

juni 12, 2008

En bredare definition av marknadsföring

Ett Seth Godin-uttalande som tål att spridas, en omarbetning av det klassiska "the product is the marketing"-mantrat:

"For two days in a row, I've talked about outbound marketing that doesn't feel like marketing. That's because I want you to more broadly define what you need to do all day. If it touches the user, if it involves a story, if it's part of the product, it's marketing." (Easter eggs and the Rick Roll)

juni 12, 2008 | Permalink | Comments (0) | TrackBack

Ett personligt paradigmskifte

De senaste månaderna har lusten att skriva inlägg på den här sajten inte infunnit sig. Däremot har intresset att läsa om ny marknadsföring varit lika stort som vanligt. Det finns så mycket intressant att ta del av att det är omöjligt att komma ens i närheten av utmattning.

Det här är i sig inte speciellt intressant. Däremot har sättet som jag "konsumerar" Internet drastiskt förändrats - och det på ett sätt som jag inte trodde var möjligt i vintras, när förutsättningarna för mitt nya internetbeteende ändrades. Och det är litet mer intressant.

Nytt jobb (well, inte så värst nytt...) med helt annan inriktning än tidigare, utökad familj (...inte heller purfärskt) och längre pendlingsväg till jobbet gjorde sammantaget att jag helt enkelt inte längre har lika mycket - konventionell - tid att spendera på internet och marknadsföring. Skulle min konsumtion fortsätta som tidigare behövdes bättre möjligheter att använda Internet: större flexibilitet och bättre uppkopplingsmöjligheter, när som helst och var som helst.

Lösningen blev, som för alla andra dessa dagar, internetaccess via hsdpa ("turbo-3g") men i kombination med en kraftfull mobil/smartphone (Nokia E90). Tanken var att mobilen skulle komplettera familjens internetabbonemang/laptop, men den har nu blivit min primära accesspunkt. Kombinationen fungerar mycket bättre än jag vågat hoppas. I dag uppskattar jag att 60-70 % av mitt internetanvändande som privatperson sker via mobilen; och säkert 80-90 % när det gäller att hålla mig uppdaterad på marknadsföringsområdet.

Att mitt beteende skulle ändras så drastiskt på 6-8 månader var oväntat. Lika oväntat är hur kraftigt det påverkat mitt användarmönster.

Här följer tre exempel på hur mitt internetanvändande förändrats tack vare ett skifte från "stationärt" surfande till mobilsurfande:

  1. Fokuserat användande av webben: Jag är i dag, i jämförelse med mitt surfande via en bärbar dator, mycket mer målfokuserad och spontansurfar i princip aldrig. Ett skäl till detta är att jag nästan helt baserar mitt användande på prenumerationsbaserade tjänster (se 3.) och att det fortfarande finns för stora begränsningar (hårdvara/mjukvara) med mobilen för att jag ska vilja slökolla på Youtube eller gå in på någon alltför tungrodd sajt. Dessutom erbjuder mitt mikrosurfande (se 2.) inte stort utrymme för oplanerat (icke tidsoptimerat) användande. Det innebär bland mycket annat att jag är betydligt svårare att komma åt för ett företag som genom traditionell webbreklam försöker skaffa nya kunder
  2. Mikrosurfande: Tack vare enkelheten att på någon sekund vara uppkopplad via mobilen (jämför med att dra igång den bärbara...) och att den finns med mig hela tiden använder jag webben nästan hur ofta som helst nu, men i korta intervaller. Mikrosurfande - någon minut här och där - har gjort att Internet nu är något som används på bussen, kaffepausen, t-banan, hissen ....ja, nästan överallt. Det betyder bland annat att jag mer än tidigare föredrar kort, kärnfullt och relevant innehåll
  3. Prenumerationsbaserad information regerar: RSS och e-post är ett måste för mitt fokuserade mikrosurfande. Jag behöver ha en lösning för att hela tiden få "min" utvalda information bekvämt serverad när jag knäpper igång webbuppkopplingnen. Och detta utan att aktivt behöva leta mig tillbaka till en webbsida. Jag vill bara få den information jag själv bett om. Med mobilen som accesspunkt regerar därför också Permission Marketing - ödslar du min korta stund online med irrelevanta och oönskade budskap blir jag riktigt irriterad. Av min totala lästid på mobila webben går säkert 90% till mina RSS-flöden och mejl. Det företag som vill bygga en relation når mig där

Några osorterade övriga noteringar/erfarenheter/funderingar:

  • Mobilen är fortfarande det sekundära valet ifall den bärbara datorn står bredvid. Mobilen behöver bli än mer kraftfull för att få mig att välja mobilen i alla lägen. Dessutom finns det innebyggda nackdelar såsom storleken på skärmen för att mobilen helt kan överta allt stationärt surfande, tror jag
  • Inbyggt Wlan i mobilen är ett måste för den som inte har fastprisabbonemang. Wlan erbjuder också bättre hastighet på en sådan mobil som jag själv använder
  • Jag vill ha fler sajter som fungerar i alla fall hyffsat i avancerade mobiler. Mobil-versionerna känns onödiga när jag vet att min mobil klarar betydligt mer. Med en bra surfmobil som E90 lever användaren i dagsläget i en mellanvärld - många vanliga sajter är allt för tungrodda, samtidigt som deras mobila versionerna blir för enkla och tråkiga
  • Webbaserade tjänster/applikationer dominerar helt mitt mobila internetanvändande. Gmails basic html-version ersätter behovet av en pushmejl och Bloglines ersätter alla tidigare misslyckade försök med installerad RSS-läsare
  • Tänk vad mycket av dagens internetmarknadsföring som inte är anpassad för mig och mitt nya sätt att använda Internet. För att nå mig på nätet krävs i princip någon form av prenumerationsbaserad tjänst alternativt en så pass attraktiv (såväl innehålls- som användarmässigt) hemsida för att det ens ska komma i åtanke att läggas till bland bokmärkena (just nu färre än fem sajter)

Visst, det jag gått igenom är inte unikt och samtidigt har jag kanske ett användarbehov som inte motsvarar medelsvensson. Men för mig personligen har förändringen i sättet som jag nu konsumerar Internet varit otroligt spännande och stor – och jag bara kan föreställa mig vilka konsekvenser mobilsurfande kan få på internetstrategier när (om) en kritisk massa av användare framöver har sin primära internetuppkoppling via mobilen.

juni 12, 2008 | Permalink | Comments (4) | TrackBack